DOV magazine, voorjaar 2020

8 | DOV MAGAZINE Bakker Korteweg mist horeca en kantines In zijn winkels zorgen 1,5 meter lijnen en bordjes met instructies ervoor dat klanten voldoende afstand houden. ,,En anders wachten de mensen buiten. Er is begrip voor. Dat mensen thuis lunchen, merken we natuurlijk wel. En ze kopen nog wel gebakjes bij feestdagen of om bijvoor- beeld bij opa en oma te brengen. Dat maakt het gemis aan omzet echter niet helemaal goed. Maar we draaien gewoon door en hebben gelukkig nog geen medewerkers naar huis hoeven sturen. En de horeca is ook weer open.” Voor het dagelijks brood weten klanten de filialen van bakkerij Korteweg zeker nog te vinden. ,,We hebben de afgelopen weken wel last gehad van de horeca die stillag en de bedrijfskantines die gesloten zijn. Grote taarten en traktaties voor op de werkvloer kunnen we ook veel minder leveren”, vertelt Dirkjan Kortweg. In het filiaal in Sterrenburg wordt met lijnen en bordjes ruimte gemaakt. In de werkplaats van Verboom Apparatenbouw aan de Bunsenstraat klinkt het geluid van de slijptollen en een lasapparaat. Hier wordt hard gewerkt aan maatwerkconstructies in staal: van apparaten voor onder meer de voedingsmiddelenindustrie, tanks, trappen en deuren en kozijnen voor bijvoorbeeld het Rijksmuseum. Verboom blijft constructies bouwen ,,Wij zijn in de gelukkige omstandigheid dat we genoeg te doen hebben”, zegt Ruud Dzia- liner van Verboom. ,,Er zijn wel opdrachten on hold gezet; aannemers stellen bouw- projecten uit. En we zitten normaal veel op locatie voor de montage van staalconstruc- ties. Dat stagneert wel. Maar we hadden nog genoeg andere werkzaamheden voor onze zeventien medewerkers. Wel merken we dat materialen uit België en Duitsland een wat langere levertijd hebben. En we hebben de kantine wat aangepast.” Voor Dzialiner zelf brengt deze tijd wel meer werk met zich mee. ,,Ik moet nu veel meer regelen. We werken bijvoorbeeld in zieken- huizen. Daar mogen we sinds enkele weken weer aan de slag, maar niet alle medewer- kers willen dat. Dus moet ik puzzelen hoe we dat voor elkaar krijgen. Maar als we zo doorlopen, mag ik in mijn handen knijpen.” Ruud Dzialiner in de werkplaats. ‘Voorzichtig zijn met afscheid nemen van personeel’ ,,Vanaf het begin hebben we bij onze klanten gepolst hoe ze dachten dat de crisis hun bedrijf zou raken. Met een flinke groep hebben we meegedacht over wat ze konden oppakken richting bijvoorbeeld verhuurders en banken. Ook konden we voor klanten aanvragen doen voor de steunmaatregelen van de overheid. Behalve detailhandel, horeca en contact- beroepen merken we dat de toeleveran- ciers van deze branches, de automotive en financieringsmaatschappijen worden geraakt door deze crisis”, vertelt Bozuwa. Afscheid ,,Belangrijk is ook dat we met de klanten kijken hoe zij personeel kunnen behouden. Voor de crisis was de grootste uitdaging het vinden van goed personeel, brengen we hen in herinnering. Je moet voorzichtig zijn om afscheid te nemen als je ze binnen- kort weer hard nodig hebt.” Vanaf dag 1 van de lockdown werken de medewerkers van de Ten Raede Groep volledig thuis. ,,We werken volledig geau- tomatiseerd. En ook contact met klanten verloopt prima via beeldbellen. Maar we merken dat mensen ook weer verlangen naar kantoor en naar elkaar. Ons kantoor is coronaproof gemaakt en we gaan er weer beperkt naar toe. We kijken uit naar herstel van het gewone contact, want het zien en spreken van onze klanten is het leukste van ons werk.” Traditiegetrouw is het eerste half jaar al een drukke periode bij de Ten Raede Groep voor het verwerken van alle jaarrekeningen. De coronacrisis bracht een berg extra werk met zich mee, vertelt directeur Jan Willem Bozuwa. Jan Willem Bozuwa van de Ten Raede Groep.

RkJQdWJsaXNoZXIy ODM1NjU=